2008. december 17., szerda

Újabb felfedezéseim+karácsonyi zsongás

Áruló van köztünk.

Vagy valaki olvassa a blogomat a dubliniak közül. Megjelentek az általam korábban annyira hiányolt buszmenetrendek a megállókban. Most már lehet tudni, mely buszok és milyen időközökben állnak meg a kiszemelt megállóban!!!

A másik problémám az volt, sokaknak említettem, hogy nem tudtam, milyen módon lehetne az ablakainkat kívülről megmosni. A karácsonyi díszítés alkalmával konstatáltam ugyanis, hogy ablakaink bizony enyhén szólva nem tiszták. Belülről még csak-csak megpucolom, erről az oldalról hoztam hazai tapasztalataimat és technikai megoldásaimat; ámde kívülről lehetetlenség lenne. Nem úgy működnek a kifelé nyíló ablakok, mint otthon a tetőtéri, hogy vízszintben van egy rés, amin a külső oldala is elérhető. Nem. Itt nincs rés. Hetekig bámultam az utcát, hátha rajta csípek valakit ablakpucolás közben, nem sikerült. Csak tegnap.

NŐTÁRSAK FIGYELEM! Írországban a pasik mossák az ablakokat!!! Vannak cégek, amelyek kifejezetten ablakpucolásra szakosodtak, jönnek kisteherautóval, hozzák a létrát, és vígan pucolják az ablakot kívülről. És hogy még jobban felborzoljam a kedélyeket, a miénket is megpucoltatta a landlord (a tulaj, akitől bérlünk), ezért aztán nekem tiszták az ablakaim. :-b

KARÁCSONY. Egész Dublin fényárban úszik. Sőt, a családok is feldíszítik portájukat, ki ízlésesen, ki kevésbé.
Már Halloweenkor feltűnt a közelben egy ház, amelynek lakói nagyon szeretik ezeket a díszleteket. Akkor szabályos temetőt csináltak a kertjükből (lehetett venni műanyag sírokat az üzletekben), meg boszorkányok, szellemek és egyéb szörnyalakok népesítették be a ház előtti kis zöld területet. Isteni, pontosabban ördögi volt. Most pedig felfújható hóemberek és mikulások lengedeznek ugyanott, ritmusra villogó és futó fények, színes, és kék, tetőtől az egész házat beborítva.
De vannak azért szerényebbek is. Feltűnt, hogy a legtöbb házban a nappali ablaka kifejezetten kirakatnak készül, hol betlehem, hol havas tündérek találkozóhelye némi megvilágítással. És mindig az aktuális ünnep alkatrészei kapnak helyet ezen kiemelt területén a háznak.

Dublin belvárosa is fénylik. Csak ízelítőül pár kép. Az elsőn azuram és a kilsányunk a Grafton Streeten (amelynek elején ácsorog Molly Malone), amolyan dublini Váczi utca. A másodikon nem a "Boldog karácsony" felirat látható fényekből, hanem ez Dublin ír neve.




Nincsenek megjegyzések: