2008. november 24., hétfő

Kultúrsokk2

A hétvégén esemény volt. Lengyel barátaink meghívtak minket az általuk szervezett lengyel filmhétre.

Hát igen, a lengyelek... Rengetegen élnek itt Dublinban; akárhova megy az ember, mindenütt hallani lengyel szavakat. Legalább 10 újságuk van. Állandóak a koncertek meg az egyéb programok.

Ha eddig nem hittem volna a középeurópaiságban, akkor most mindenképp kénytelen lennék. Szóval ők ismernek és értenek bennünket. Fél szóból. A humoruk is nagyon hasonló, valamint kínosan hasonlók az életpályáink... Hát igen.

Le voltak döbbenve, amikor soroltuk lengyel ismereteinket még a suliból: a Jagellók, Ulászló, Bem, Adam Mickievic, Sienkiewicz, Mrozek, Kieslowski... Naja, nem tudták, hogy sznobok vagyunk. :)

A programból 3 animációs filmet választottunk, gondolván kislányunkra is. Nem csalódtunk. Én pedig végre elővehettem egy kicsit az elemzőkémet :)
Csak egy röpke rész a harmadikból, amely 2008-ban Oscar-díjat nyert. Animáció Prokofjev: Péter és a farkas c. zeneművére. Kicsit átírta a rendező, beleszőve a sanyarú gyermeksors-történetekből a kötelező elemeket (gonosz gondviselő, bezártság, örömtelenség, ám a végén hősiesség). Voltak benne kifejezetten aranyos jelenetek és finom humor.

Jólesett. Köszönjük.

Nincsenek megjegyzések: