2009. június 14., vasárnap

Év vége és project day

Bizony, ez a tanév is elmúlóban. Felmérők, tesztek, a bizi kozmetikázása van napirenden mindenhol, itt is. Ráadásul a kislányunk most már ugyanazokat a teszteket írja minden tantárgyból (na jó, írből nem), mint a többiek, szóval izgalmas napokat élünk.

Volt azonban egy nap, ami másképp volt izgalmas. A harmadikos és a negyedikes gyerekek bemutathatták a szülőknek, milyen tudományos projekteket készítettek az év során. Nagyon tetszett, ahogy a csoportok együtt tudtak dolgozni, aztán pedig elájultam, amikor a kis vörös, nagyon szeplős kislányok teljes komolysággal tudományos magyarázatokba fogtak. Az igaz, hogy az ír zenei és művészeti oktatás katasztrofális, vagy még annál is rosszabb, de el kell ismernem, hogy a tudományokat egészen profi módon tanítják.

Bemutatnék párat a projektekből.

Volt egy termőfölddel kapcsolatos munka. Megtanulták a gyerekek a termőföld kialakulásának folyamatát, és a tényleges használatáról is konkrét tapasztalatokat szerezhettek. Tanulmányrajzot készítettek; minden osztály külön kerti ágyást gondozott; kísérleteket végeztek, hogy pl. ugyanolyan növények hogyan reagálnak kevesebb, vagy több fényre; majd pedig ehhez hasonló kvízkérdéseket tettek fel nekünk, a válaszokat pedig értékelték.


Egy másik csoport a szivárvány színeivel kapcsolatos kísérletet mutatott be. Mi történik, ha forog a színes korong.





A kedvencem az ujjlenyomatok vizsgálata volt. Kész kis előadást hallgathattunk az ujjlenyomatok fajtáiról, az ujjlenyomat-vizsgálat történetéről, majd pedig készítettek az én ujjamról is lenyomatot, de nem árulom el, én melyik kategóriába estem. :b




A negyedikesek (kislányunk osztálya is) rengeteget foglalkoztak idén az elektromossággal. Rengeteg ötletes elektromos projekt készült. Pl. babaházak, amelyekbe bevezették a villanyt:


Világítótornyok, melyek tényleg világítanak:


A büszkeségem. A kislányunk és csoportja készítette: electric quiz. Lényege: akkor világít a lámpa a földgömb fölött, ha helyesen választja ki az ember a baloldali városhoz a jobboldali fővárost.


Aznap úgy mentem az ágyba, hogy lám-lám, ma is tanultam valamit. :)


Nincsenek megjegyzések: