2009. július 4., szombat

Royal Irish Academy of Music

Ilyen tekintélyt parancsoló neve van annak az intézménynek, ahol a kislányunk letette a zongora és a szolfézs vizsgáját. Lehet itt órákat is venni, de a legtöbben csak vizsgáznak. Van egy másik vizsgarendszer is, de az nagyobb léptekben halad, nekünk azonban megteszi ez a jónevű is :). Így több az élvezet, mint a hajtás. Magyar zongoratanárnő tanítja a lányunkat, és két vizsga közt a magyar zongoraiskolákat is átveszik.

A Grade 1 / Theory 1 vizsgát tette le most tavasszal-nyáron, mely csak egy kicsit volt nehezebb, mint a tavalyi magyar vizsgája, viszont így volt ideje mindent angolul is megtanulni. Könnyedén vette a vizsgát, ezért november-decemberben nekifutunk a Grade 2-nek, amely már sokkal több új anyagot fog tartalmazni, de már érti a nyelvezetet, szóval talán nem lesz megerőltető.

Mivel a zenei nevelés az iskolákban elég kezdetleges, főleg egy zenei általánosból jövő számára, ezért a vizsgák összetettebbek, nem alapoznak az előtudásra. A zongoravizsgán tehát nemcsak a darabot kellett eljátszani, különféle kritériumoknak megfelelően, hanem ezen kívül kellett skálázni, blattolni (idegen kottáról spontán lejátszani darabot), zongorázott dallamot visszaénekelni, ritmust visszatapsolni.

Zongorából is, szolfézsból is distinction -t kapott a kislányunk, kitűnőt. (90-91%)
Rém büszkék vagyunk rá. :)

Nincsenek megjegyzések: