2009. szeptember 27., vasárnap

Lisbon II

2009. október 2-án megint megkérdezik az íreket, alá akarják-e írni a Lisszaboni Szerződést. Korábban, egész pontosan 2008. június 12-én elutasították, mert nem látták biztosítottnak a semlegességüket, az adórendszerük szuverenitását és néhány családjogi, oktatási és vallási jogot. Pl. az abortuszt és az eutanáziát nem engedélyezi az ír állam. Ennek következtében az EU garanciákat fogalmazott meg Írországnak ezekben a kérdésekben, majd újra népszavazásra bocsátotta a szerződést. Ez a rövid háttere az eseményeknek.

Azt gondolná az ember, hogy ez mennyire egyszerű, de nem. Kitört a hisztéria Írországban, és nem lehet egy lépést sem tenni Dublin belvárosában anélkül, hogy ne nyomnának a kezembe először Yes, aztán fél méterrel odébb egy No, majd megint egy Yes, és megint egy No satöbbi, satöbbi... szórólapot.

Van néhány megfigyelésem ezzel kapcsolatban.

1. A Sinn Féin nevű párton kívül a többi párt a Yes oldalt képviseli. A No oldalon van még a Libertas nevű új politikai párt, akik az EU parlamenti választásokra alakultak most 2009-ben. A bizonytalanságot jelzi, hogy a katolikus egyház is kissé rendezetlen a kérdésben, mert először a No oldalt képviselte teljes gőzzel, majd egy napon reggel a rádió bemondta, hogy a Yes szavazatokat támogatják. (Pontosan ezen a napon dobták be az ingyenes újságjukat, tele mindenféle érvvel, miért kell No-val szavazni.) A következő napon ismét hivatalos bejelentés jött az egyház részéről, mely szerint megengedik híveiknek, hogy a saját belátásuk szerint szavazzanak Yes-sel, vagy No-val.

2. Mindkét oldal sunyít szerintem, és olyan dolgokat mondanak, amelyeket könnyű az egyszerű embernek felfogni, ámde nem teljesen igaz. A No oldal ijesztgeti az embereket, a Yes meg mézesmadzagot húzgál. Csak néhány példa: Az imént említett katolikus újságban olvastam a legelképesztőbb ijesztgetést, mely szerint ha a választók Yes-sel szavaznak, akkor Írországban a mentális problémákkal küzdőktől (altzheimer kór, skizofrénia, alkoholizmus stb...) az EU elveheti a vagyonát. A No oldal továbbá azzal fenyeget, hogy a szerződés aláírása után elárasztják az országot a bevándorlók, a Yes viszont váltig állítja, hogy aláírás esetén több lesz a munkalehetőség az országban. Háááát.... Ahogy én látom, mindkét folyamatot a piac szabályozza. Eddig özönlöttek az emberek Írországba, mert sok volt a munka. Főleg az EU keleti tagországaiból, azon belül is Lengyelországból. Most meg tömegével mennek haza. mert semmilyen munka nincs. A magyarok is mennek haza. Újak meg nem jönnek. Sőt, most már az írek is mennek innen el. Szóval ez megint csak csúsztatás; miért jönnének a bevándorlók egy szerződés aláírása után. Az pedig számomra szintén nem egyértelmű, hogy hirtelen mitől lenne több munkalehetőség Yes esetén. Áttételesen persze lehet, mondjuk így, a még szabadabb mozgás, kisebb, gyorsabb adminisztráció miatt ide IS jöhet a tőke, de ez szerintem csak lehetőség. Írország a Yes-t nem biztos hogy gyorsan aprópénzre tudja váltani, mint ahogy azt sugallják.

A legjobb összefoglaló és vita talán a közszolgálati tévé honlapján található, amelyet október 15-ig lehet megnézni. Péntek este pedig úgyis kiderül az eredmény. És talán a kedélyek is lecsillapodnak. Végre.

Nincsenek megjegyzések: