2009. szeptember 21., hétfő

Rathfarnham Castle


Már több mint két hete gyönyörűséges napsütéses idő kényeztet minket Dublinban, ezért elhatároztuk, hogy vasárnap kirándulni fogunk ide a közelbe. Ez a kastély- vagy inkább vár- 20 percre van tőlünk, kocsival még kevesebb idő alatt megtehető a távolság, és rendkívül érdekes dolgokat rejteget.

Eredetileg katonai célból épült, hogy az itt "állomásozó" angolok meg tudják védeni magukat az időnként feldühödött ír néptömegektől. Mint 1987-ben kiderült, még két titkos föld alatti kijárata is van, biztos ami tuti. Meg hát csak rá kell nézni, a négy bástyáról mindenkinek a védekező álláspont jut az eszébe.

Az alant pózoló angol úriember a vár építője, Adam Loftus. További érdekessége, hogy ő volt Írország Lord Kancellárja I. Erzsébet idején, valamint a dublini protestánsok érseke, és egyben a Trinity College Dublin alapítója.

Évszázadok jöttek-mentek, a vár egy csomószor gazdát cserélt házasságok, szerencsejáték adósság és egyebek miatt. Csak néhány Írországban ismertebb név, akik birtokuknak mondhatták az épületet: Conolly és Blackburne család, majd a jezsuita rend, végül az állam vásárolta meg.

Már hallom a kérdést. Igen, van szelleme is a várnak, elvégre muszáj.
A bálterem melletti szobában, ahová a pasik vonultak vissza időnként, az egyik falban egy fiatal lány csontvázát találták meg. A történet szerint két kérője is akadt, akik vetélkedtek a szerelméért. Elhatározták, hogy párbajozni fognak érte, és amíg tart a párbaj, a leányzót bezárják a falba, a faburkolat mögé - micsoda ötlet, brrr-, és aki győz a párbajban, az kiszabadítja a leányzót, nagy lakodalmat csapnak, és ma is élnek, ha meg nem halnak. Csupán egy opciót felejtettek el számításba venni: mi van akkor, ha mindketten belehalnak a párbajba. ??? Nos, ez történt. Szegény leánykának pedig 130 évig kellett várni, míg végre valaki kiszabadította, csak akkor már késő volt. A legenda szerint az ő szelleme kísértett a bálteremben.

KITÉRŐ: Mindezeket az információkat egy nagyszerű idegenvezető mesélte el nekünk gyönyörű angol nyelven. Még a fejem búbján is végigfutott néha a hideg a gyönyörűségtől, hogy minden egyes szavát, nyelvtani szerkezetét teljesen tisztán értem, és megint az volt az érzésem, hogy tudok angolul. Ez sajnos a mindennapi emberekkel való társalgásban nem mindig derül ki. Néha ugyanis az is előfordul, hogy fogalmam sincs, miről beszélnek egyesek, mert egy árva szót sem értek, mintha nem is angolul beszélnének. Még az uramnak is vannak ilyen tapasztalatai, pedig ő több mint 10 évet dolgozott már multi környezetben, és beszélt mindenféle nációval angolul, de néhány ír beszédét ő sem érti. A legszebb, hogy egyes ír kollégáját más írek sem értenek tisztán, és a 'say it again' - "mondd még egyszer" kifejezést előszeretettel használják egymás megértésére. A neten lehet találni dublini nyelvleckéket :)

HASZNOS: Sok múzeumot ingyen lehet látogatni Írországban. Az összes ilyen megtalálható a www.heritageireland.ie honlapon. Ez is egy ilyen múzeum volt.

2 megjegyzés:

rigó írta...

jíííííííííííííííí gyönyörű ez a kastély-erőd. ésésés láttátok a lányzó csontvázát is?

@ngi írta...

Szerencsére ettől megkímélt minket a sors :)))