2009. december 27., vasárnap

Ami 2009-ből kimaradt. 1. rész. Trim-tiriri-rim

Trim


Elég sok eseményt terveztem megörökíteni még 2009-ben, de valahogy vagy nem volt rá kellő mennyiségű időm egyhuzamban, vagy egyszerűen nem volt hangulatom az íráshoz.

Ezt pótolandó, most írok pár fejezetet elhanyagolt múltunkról.

Októberben, egy szép, napos Bank Holiday napon kirándulni voltunk a Boyne folyó melletti Trimbe.



Ez egy erőd, vagy vár, melynek története az 5. századra nyúlik vissza. Nyugat-Európa legnagyobb normann vára. Az épületet úgy hozták helyre, hogy megőrizték az eredeti szerkezeti megoldásokat, és az idegenvezetés során erre teszik a legnagyobb hangsúlyt. Ugyanis nem sok vár maradt ilyen szempontból érintetetlen, a történészek számára ezért igen jelentős.

Csak egy ilyen szerkezeti csemegéről: A csigalépcsők úgy lettek kialakítva, hogy kellően szűkek legyenek, csupán egy ember fért el egy fokon, méghozzá úgy, hogy aki felülről lefele jött, vagyis aki védte a várat, annak szabad volt a jobb karja, vagyis elő tudta rántani a kardját. Aki alulról támadott, annak a jobb kezét a csigalépcső központi oszlopa akadályozta, nem lehetett sikeres a támadása.

A balkezesek meg úgy jártak. :(

Barátunk lefelé, védekező, vagyis győztes irányban :)


Szerkezet

A turisták számára pedig nagyszerű látvány maga az épület.

A vadregényes vár

Az egész komplexum védekezés céljából épült, ez látszik rajta. Mondjuk nem szívesen éltem volna benne, mert a komfortnak nem sok jele mutatkozott meg benne. A tisztálkodás gyakorlatilag nem nagyon létezett a középkorban, a fűtés pedig összesen egy kicsi termében létezett a várnak. Lakókörnyezetnek nem lehetett túl barátságos.

Trim barátságos oldala

Végül egy másik érdekessége a várnak, hogy itt forgatták Mel Gibsonnak a Rettenthetetlen című filmjét, annak ellenére, hogy az skót szabadságharcról szólt.




Nincsenek megjegyzések: